Warsztaty architektoniczne „Kurs na miasto” to cykl trzech spotkań projektowych skierowanych do dzieci (6-10 lat) i studentów (19-26 lat). Podczas trzech bloków tematycznych: ODCZUWANIE PRZESTRZENI, BUDOWANIE TOŻSAMOŚCI MIEJSCA i WARSZAWA FANTASTYCZNA przyjrzymy się zagospodarowaniu Skweru Batalionu AK Zaremba-Piorun (przy ul. Wspólnej).

Zastanowimy się dla kogo jest przeznaczony, kto z niego korzysta i czy jest dobrze zaprojektowany. Analizie zostanie poddana przestrzeń Skweru w swoim kontekście urbanistycznym, jego mała architektura oraz układ zieleni. Celem warsztatów jest przygotowanie projektu oczekiwanych zmian dotyczących tej przestrzeni, który następnie zostanie przedstawiony

miejskim władzom odpowiedzialnym za architekturę i urbanistykę.
Warsztaty prowadzą architekci – Iwona Cała i Dariusz Śmiechowski oraz historyk sztuki Karolina Andrzejewska.

25.10 (piątek)
godz. 16.00-17.30

26.10 (sobota)
godz. 12.00-13.30

27.10 (niedziela)
godz. 12.00-13.30

Galeria Raster
ul. Wspólna 63

Udział w warsztatach jest bezpłatny

Warsztatom towarzyszy publikacja przygotowana z myślą o najmłodszych. Znajdują się w niej trzy propozycje spacerów po Śródmieściu, które zachęcają do uważnego przyglądania się miastu, odkrywania jego tajemnic i tworzenia własnej mapy Warszawy.
Autorzy publikacji: Karolina Andrzejewska, Łukasz Gorczyca
Ilustracje: Piotr Chuchla

Historyk sztuki, absolwentka Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Współzałożycielka (wraz z Katarzyną Juchniewicz) Fundacji Architektury. Zajmuje się architekturą i wzornictwem przemysłowym XX wieku oraz edukacją kulturalną. Specjalizuje się w architekturze modernizmu i designie. Prowadzi warsztaty architektoniczne dla dzieci. Angażuje się w projekty łączące sztuki wizualne i architekturę.

Architektka, absolwentka Politechniki Łódzkiej i studium podyplomowego "architektura+dialog" gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych. Współzałożycielka Archizabaw; prowadzi warsztaty dla dzieci i młodzieży na temat przestrzeni najbliższej. Jest ilustratorką książek dla dzieci. Interesuje się teorią architektury i prowadzi samodzielne badania na temat warstw ukrytych w przestrzeni miejskiej.

Architekt, wykładowca na Wydziale Architektury Wnętrz ASP w Warszawie i gościnnie na innych uczelniach. Główne zainteresowania: twórczość w nurcie związanym ze zrównoważonym rozwojem, publicystyka i krytyka architektoniczna, nowe formy powszechnej edukacji architektonicznej (mające polegać m.in. na dialogu z otoczeniem i aktywizacji użytkowników przestrzeni).

Historyk sztuki, współtwórca (wraz z Michałem Kaczyńskim) magazynu artystycznego “Raster” (1995-2003), a następnie galerii o tej samej nazwie (od 2001). Aktywny jako krytyk sztuki i kurator (m.in. wystawa “Relaks” w Galerii Arsenał w Białymstoku, 2001), współpracował z redakcją kultury TVP (2000-2002) oraz wieloma krajowymi i międzynarodowymi magazynami artystycznymi. Jest autorem licznych tekstów do katalogów wystaw sztuki najnowszej.

Grafik, studiował na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej. Obecnie student Wydziału Sztuki Nowych Mediów warszawskiej ASP. Jego projekty łączą analogowe i cyfrowe środki wyrazu. Oprócz grafiki w swoich realizacjach wykorzystuje również video, animację i fotografię. Jego prace zostały opublikowane w roczniku „Print Control” oraz książce „Los Logos 6”. Uczestnik 23. Międzynarodowego Biennale Plakatu. Współpracuje z Centrum Cyfrowym Projekt: Polska oraz Fundacją Architektury.

Fotograf, uczęszcza do Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie. Swoje prace prezentował na wystawie Galerii Bezdomnej (2013). Interesuje się makrofotografią, fotografią reporterską i polską kinematografią. Współpracuje z Fundacją Architektury.

Koordynator projektu
tel. 506-029-362